Kırık Dökük Yaslar || Deeanne Gist [Kitap Yorumu]

23 Oca 2014

Orijinal Adı: Maid to Match
Edisyonu: Kırık Dökük Yaslar
Yazar: Deeanne Gist
Yayımcı: Sonsuz Kitap/Yakamoz Yayıncılık
Türü: Historical Romance, Tarihi Aşk Romanı
Puanım: 5/5

Bölgenin sayılı zenginlerinden birinin malikanesinde hizmetçi olarak işe giren Tillie, kendini bu ihtişama öyle kaptırmıştır ki gözünü hiçbir zorluk korkutmamaktadır .Kız kardeşini yetimhaneden kurtarmak isteyen Mack ise para biriktirmek için çareler aramaktadır.Yetimhanede çocuklara kötü muamele edildiği kulaktan kulağa dolaşmakta , bu söylentiler Mack’i elini çabuk tutmaya zorlamaktadır.
Bu sebeplerden ötürü ,Tillie’nin çalıştığı malikaneden gelen uşaklık teklifini istemeyerek de olsa kabul eder .Tillie ile Mack’in yolları kesişir .Ve birbirlerini görür görmez aşık olurlar .






Epey bir aradan sonra yeni bir Deeanne Gist kitabı görmenin hevesiyle Kırık Dökük Yaslar'ı fuarda almıştım.Ama okumak yeni yıla nasip oldu.Bu arada belirtmeliyim ki açık ara farkla okuduğum en iyi Deeanne Gist kitabıdır. Ben Kalbimin Sahibi'nden sonra o kadar beğeneceğim başka bir kitabı olmaz diye düşünürken Kırık Dökük Yaslar'ı okuyunca bunun üzerinde kitabı var mı sorularına geçtim.

Deeanne'in kalemi zaten eşsiz benim gözümde. Zirâ okuduğum yazarlar arasında dönemi böylesine güzel detayları kullanarak aktarabilen nadir bir yazar. Hem anlatımı hem de kurgusu olarak da Kırık Dökük Yaslar okuduğum en güzel kitabıydı.

Çünkü bunun konusu alışılagelmiş düzenimi epeyce sarstı. Ben tarihi aşk romanı okumayı çok sevdiğim için ağırlık olarak tarihi kurguları alıyor ve okuyorum. Ama tarihi aşk romanlarındaki klasik anlatımla her zaman dükler, lordlar, leydiler vb. yani kısacası hep asil sınıfların esas kahramanları oluşturduğu kitapları okudum. İçlerinde çok nadir denk geldiğim farklı kitaplar olmasına rağmen Kırık Dökük Yaslar hepsini aştı.

Bu kitapta daha çok asillerin gerisinde kalan hizmetkârların hikâyesini işlemiş Dee! Hizmetkârlar da âşık olur onlar da sever ve onlarında kendilerine göre yaşadıkları zorluklar var demiş ve Kırık Dökük Yaslar(Maid to Match)'ı yazmış. Bizim gibi alışıla gelmiş şeyler arasında farklı bir tat arayan okurlara da ilaç olmuş bence. :))



Kitabımız Mack(enzie) adında bir dağlı ile küçük dünyasında hapsolmuş bir hizmetçi olan Tillie(Mathilda) arasında geçiyor. Tillie o zamanların çoooo..k zengin ve kasabanın ileri gelenlerinden (yanında çalışanın bile ismiyle saygı gördüğü) Venderbilt ailesinin yanında hizmetçilik etmek ve konumu da oldukça iyi. Baş hizmetçiler arasında gibi bir şey. Birgün evin hanımı leydi hizmetçisi olarak kendisine hizmet eden Fransız hizmetçisinin işten ayrılacağı için hizmetçiler arasından kendisine bir Leydi Hizmetçisi seçeceğini söyler ve bunun için de adaylardan birini Tillie olarak belirler.

Tillie'de annesi tarafından küçüklükten beri bu mevkiî için yetiştirilmiş. Epey bir bilgisi var. Ama rakibi olacak Lucy çok kurnaz bir kız. Yine de Tillie işini tehlikeye atacak hiçbir şey yapmamaya özen göstererek bu görevi almaya kararlı. Ta ki Mack konakta işe başlayana kadar. Mack'le o kadar keyifli zamanlar geçiriyor ki bazen görevinin bile bilincinde olamıyor kızımız.Özellikle böyle maaile denilen bir şekilde tüm hizmetçilerin ambar eğlencesi yapıp kendi aralarında oyunlar oynaması, dans etmesi çok güzeldi. :D

Bu da oyunlardan favorim benim XD

"Evet ya da hayır, Tillie," dedi Allan.Tillie kollarını kavuşturdu. "Hayır. Hayır. Evet."
Erkekler kıkırdadılar. Allan, Mack'e başını eğerek işaret verdi.
"Bu odadaki her erkek tarafından öpülmek ister misin? diye sordu Mack.
"Hayır."
"Seni öpmemi istemiyorsun yani?"
Tillie'nin gözleri hafifçe büyüdü. "Hayır."
Mack, Tillie'nin çenesini parmakları arasına alarak..
"Seni öpmemi istiyor musun, Tillie?"
Tillie; Mack'e sonra dudaklarına baktı.Göğsü hızlı nefeseleriyle inip kalktı. "Evet." diye fısıldadı.


Oyunlar gerçekten çok güzel olsa da Mack küçük kız kardeşini yetimhane adı altında kimsesiz ve bakıma muhtaç çocukları alıp sözde bakan ama çocuklara eziyet eden Sloop ailesinde kurtarmak için belirli bir bütçeye ihtiyaç duyuyor ve bu nedenle de işini fazla riske edemiyor. Kız kardeşinin en azından kalacak yerini karşılayana dek. (Bu yüzden de hiç istememesine ve onun îlkelerine ters gelmesine rağmen ikiz kardeşi Earl'ün çalıştığı Venderbilt'lerin yanında o da işe giriyor. )Ama Tillie ile karşılaştıkları anda ondan o kadar etkileniyor ki önceliklerinin yanı sıra Tillie'yi de tanımayı kafaya koyuyor. Hoş Tillie de etkileniyor ama kızımız Leydi Hizmetçisi olacak. Başka şeylerle kafa yormaya zamanı yok. Hem şu an bir yarış içerisin di mi ama? :D Hayallerinde istediği yere gelmeli önce. Sonra bakar aşk meşk işine. Amma velâkin Tillie böyle inatken Mack aşağı kalır mı? Kızı her yerde sıkıştırıyor. Baştan çıkarıyor. Tillie şimdi gelsin de dayansın. XD

Ama Tillie Leydi Hizmetçiliğine aday olduğu için kendine her şeyi yasaklıyor. Buna kalbini birine vermek de dahil. Mack'in tüm çabalarına karşı kendini ondan uzak tutmaya çalışıyor. Fakat bir yerden sonra Mack'in inadına olan direnci kırılıyor ve ona âşık olduğunu kabul ediyor. Yine de hâlâ bu işin oları yok. Çünkü kendisi bir Leydi Hizmetçisi olup çok daha iyi konumlara gelmekte kararlı. İyi yerlere gelecek başka insanlara yardım edecek. İnancımız bu :D Eee, inanıyor inanmasına da Mack onun asıl iyilik yapabileceği yeri görmesini sağlayınca bile inatla reddediyor.Zaten bir yerden sonra da Mack'in kalbini öyle bir kırıyor ki o da bu işin oları olmadığını düşünüp malikâneden ayrılıyor. Kendisini Sloopların eziyet ettiği çocukları korumaya adıyor... Tillie de onun yokluğunda yaptığı ve yapacağı şeyleri düşünüyor.

Gerçekten çok güzel bir kitaptı. Her sayfasını severek okudum. Bir sonraki sayfaya büyük bir mutlulukla geçtim. Kitabın genel olarak çok hoş bir anlatımı ve konusu vardı.





Kırık Dökük Yaslar ||Deeanne Gist Fanbar
Kırık Dökük Yaslar ||Deeanne Gist




2 yorum:

  1. Bu yazarın okuduğum kitapları böyle etkileyiciydi ama bunun yeri apayrı gerçekten. :)

    YanıtlaSil
  2. Bende okudum ama baslari biraz sıkıcı ydi

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS