Sınırları Zorlamak | Katie McGarry [Kitap Yorumu]

12 Mar 2014

Orijinal Adı: Pushing the Limits
Edisyonu: Sınırları Zorlamak
Yazar: Katie McGarry
Yayınevi: Aspendos Yayınları
Türü: New Adult, Yeni Yetişkin, Aşk Romanı
Çevirmen: Tuğçe Nida Sevin
Puanım: 4/5
Sipariş etmek için; kitapsihirbazi.com
Birbirleri için çok yanlış ve bir o kadar da doğrular.

Echo Emerson'ın, sporcu sevgilisi olan popüler bir kızdan, hakkında dedikodular dönen, kollarında 'tuhaf' yaralar olan dışlanmış bir kıza dönüştüğü akşam neler olduğuna dair kimsenin bir fikri yoktur. Echo bile o korkunç akşama dair tüm olanları hatırlayamıyordur. Tek bildiği, her şeyin tekrardan normale dönmesini istediği.
Oldukça yakışıklı ve siyah deri ceketli çapkın ama yalnız Noah Hutchins, şaşırtıcı anlayışıyla hayatına girdiğinde Echo'nun dünyası asla hayal edemeyeceği bir biçimde değişir. Oysa ortak hiçbir noktaları olmaması gerekirdi. İkisinin de tuttuğu sırları düşünürsek, beraber olmaları oldukça imkânsızdı.
Fakat aralarındaki çekim bir türlü geçmek bilmez. Echo, sınırları daha ne kadar zorlayabileceklerini ve ona sevmeyi yeniden öğretebilecek tek bir adam için neleri göze alabileceğini kendisine sormak durumunda kalır.



Uzun zamandır inişli çıkışıklı bir kitap okumamıştım. Sınırları Zorlamak,az çok popülaritesinden bildiğim ve "çevirisi" geleceği için de sabırsızlıkla çıkacağı ânı beklediğim bir kitaptı. Çeviriliş süresince, turu da dahil birçok ânının keyfine vardığımız için Sınırları Zorlamak'ın sanırım bu sene bizlerde -Konuşan Kitaplarda- çok ayrı yeri olacak, en azından bende öyle.

Noah ve Echo'nun yaşadıkları ve birbilerine tutunarak aştıkları şeyler beni çok etkiledi. Her sayfasında acıyı, mutlululuğu ve hayatın birçok iyi/kötü yönününü tadıyor ve onlarla beraber hissediyorsunuz.Hissetmek ne kelime! resmen yaşıyorsunuz.Bazı sahneleri -hiç abartmıyorum!- sanki gözünüzün önünde cereyan ediyormuşcasına olayı hissettiriyor sizlere. Aslında, yazar çok detaycı birisi değil. Kitabı okuduğunuz da bunu anlıyorsunuz. Konuların derinine inmiyor. Fakat, sanırım aktarmak istediklerini kısa ama derinden gelen, yüreğe işleyebilecek kelimelerden oluşan cümlelerle yazdığı için olsa gerek çok etkiliyor sizi. Tabii bence burada çeviri de çok önemli. Çevrilen metinde yazarın orjinalinde aktardığı duyguyu aynen verebilecek kelimeleri bulup kullanmak her çevirmenin harcı değil.Bu yüzden sanırım kitabın kalitesi konuşuyor. Okuyan herkes gerek çevirisi gerekse konusundan ötürü kitapta mutlaka kendisine bir şey bulacak. İnanıyorum.

Şimdi gelelim kitaba! Hani kitapta bir karakteri sevince direkt onunla başlarsınız ya yoruma, ben de aynı yoldan gideceğim ama benim için ne Noah ne de Echo, bana o öğretmeni verin! Ondan bir tane istiyorum. Eğer öyle bir destekçim olsa kesinlikle SINIRLARI ZORLARdım. Hiç şüphe etmiyorum.İlk kez bir kitapta esas kızı ya da esas oğlanı değil de yetişkin birini sevdim. Çünkü, yazar aslında Bayan Collins'in içinde yetişkini ruhundaki çocukla perdelemiş ve o çocuk Noah'yı da Echo'yu da anladığı için onlara, başka kimsenin yapmadığını yapıp, ulaşabiliyor.

"Büyümek zor seçimler yapmak demektir ve doğru şeyi 
yapmak her zaman iyi hissettireni yaptığın anlamına gelmez."


Echo ve Noah, birbirlerinden habersiz ama aslında birbirleriyle çok fazla ortak yön paylaşan iki karakterler.Biri hatırladıkları ve kaybettikleri yüzünden acı çekerken diğeri hatırlayamadığı ve kaybettiği şeyler için acı çekiyor.Ve gün geliyor bu iki yarayla dolu yürek birbirlerini buluyor. Birbirlerine merhem olmaya çalışıyorlar.

Echo; bundan sadece birkaç yıl öncesine kadar "normal" birisiyken bir sabah bambaşka birisi oluyor. Normallikten uzak, acılarla dolu birisi. Ve, bir önceki gece kendisine ne olduğuna dair hiçbir şey hatırlamayan biri.

Noah ise; ailesini bir yangından kaybeden ailesini kaybettikten sonra o koruyucu aile sizin bu koruyucu aile benim gezmiş durmuş, kardeşlerinden ayrılmış ve onlar görmesi yasaklanmış birisi.


Hâl böyle olunca da bu iki acılı çocuk daha 18 yaşında bile değillerken aslında birer yetişkin oluyorlar. Çünkü hayatın onlara yaşattığı şeyler belki bir yetişkinin bile kaldıramayacağı kadar ağır. Kitapta içinizi burkacak o kadar çok şey var ki, hangi birine değinsem hangi birinden bahsetsem bilemiyorum. Kaldı ki bahsetsem bile okuduğunuzda hissedeceğiniz kadar etkileyici anlatamam sanırım. Noah'ın kardeşleri için savaşması, Echo'nun tüm hayatını kaybettiği o geceyi anımsamak için çabalayıp durması ve her hatırlamak istediğinde daha beter bir acıyla karşılaşması. Ne kadar denesem de bunları sizlere kitaptaki yazdığı şekilde anlatamam. Okumanız gerek.

Ayrıca kitap sadece acıdan da ibaret değil. Noah ve Echo'nun birbirlerine âşık olmalarıyla kitabın acılarının yanında siz masum bir aşkın filizlenişini de anlatan harika sahneleri de mevcut. Ki okudğunuzda Noah gibi bir sevgili isterken bulacaksınız kendiniz. Hiç şüphesiz. Şimdi hâlâ okumamış olanınız var ise; en yakın kitapçıya koşun!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS