Geri Gelenler || Gemma Malley

26 Nis 2013




Geri Gelenler || Gemma Malley

Bu yazarın sıkı takipçilerinden olacağım , ona karar verdim. Ve, bir de karakterlerinin yaşını 15-18 arası tutmasa çok memnun olacağım. Neyse. Normalde Distopya türü kitaplar asla okuyamadığım tür kitaplardır ama işte bu yazarın Geri Gelenler'i de büyük bir heyecanla okudum. Kabul etmeliyim ki, başlarda -en azından ilk 50 sayfa- beni çok sıktı. Neden bilmiyorum. Sanırım konuya yavaş girmesinden de olabilir. Ama sonra dün gece 2 gibi elime aldım ve sabah 4 sularında bitirdim. 250 sayfa kitap ama sanki yazar yarıda kesmiş , yetmemiş gibi bir tat bıraktı bende. Biraz daha uzatabilirdi diye düşünüyorum. En azından Geri Gelen olayı açıklığa kavuştuktan sonra..

Zira, o kısımlara da çok yüzeysel değinmiş. Aslında çok değişik bir noktadan konuyu ele almış. Yazarın tabiriyle Geri Gelenler,  ölüp ölüp dirilen zombileri çağırıştırıyor kulağa değil mi ? Fakat bu kitapta Geri Gelenler birer zombi değil. En azından bir bakıma. Yazar onları normal bir insandan farksız tutmuş ama Geri Gelmenin ve sonsuz bir zaman diliminde ölüp ölüp dirilmenin de, onlara çok acı bir bedelini bahşetmiş.

Geri Gelenler, aslında insanların acılarını, korkularını, kötülüklerini kısacası onların duygularını emerek, acı çekip yaşayan bir gruplar. Her yeniden doğuşlarında eski anılarının üstüne yeni yeni felaketler ve acılar yükleniyor. Bütün insanlığın dertlerini içlerinde taşıyorlar. Onların tabiriyle bir nevi insanlığın acı hatıralarını canlı tutuyorlar. Tabii bunca yılın birikimi ve hiç bitmeyen bir hayatın size neler getireceğini bir de hayal etmeyi deneyin !
Kitabımız 2016 yılının İngiltere'sinde geçiyor. Britanya'nın göçmenlere karşı olduğu zamanları anlatıyor. Eskiden Afriaka'dan gelen göçmenler İngiltere'de iş güç sahibi olunca ülkenin yerli halkının işsiz kalmasına ve zorluk çekmesine sebep oluyorlar bu yüzden de ülkedeki sağcılar İngiltere'ye göçenleri dışlıyor. Will'in babası da bu sağcılardan birisi ve yan komşularından nefret ediyor.Öyle ki, işler Will'in annesinin ölümüne ve Yan komşularının oğlunun bir cinayetten suçlanırken Will'in olaya tanıklık etmesine kadar gidiyor.Ama Will'in aslı kabusları onu sürekli takip eden kaçıklar ! hayatını alt üst ederken William zor da olsa direnmeye çalışıyor.

Aslında Geri Gelenler normal insanlardan farksızlar. Sadece bir zaman döngüsünde sıkışıp kalmalarını saymazsa tabi. Onun dışında sizin, benim gibi yaşamaya ve yaşlanmaya devam ediyorlar. Tek farkla onlar daha çok acı çekiyor, daha fazla acı hatıra biriktiriyorlar.İşte Will'de bu Geri Gelenler'den birisi. Ama bir farkla Will bu döngüsünde hiçbir şey anımsamıyor. Tüm anılarını kaybetmiş. Bu yüzden de Geri Gelenler'e dair hiçbir şey bilmiyor. Ne zaman onlardan birisi kendisine yaklaşsa bir "kaçık" tarafından takip edildiğini düşünüyor. Aslında bütün bunların başlama sebebi Will'in gördüğü kabuslar ve annesinin ölümünden sonra bunların daha da artması. Başlarda kitabın rutin bir gidişatı olmasının sebebi de Will'in kabuslarına ve annesinin ölümünden avukat olan babasıyla Will'in iletişimine çok fazla yer verilmesi diye düşünüyorum.Yoksa kitap Geri Gelenler'in anlam kazandığı yerden sonra su gibi aktı gitti.
Sonlarına kadar yazar öyle ilginç ve inişli çıkışlı bir anlatıma yer vermiş ki, bazı kısımlar iç seslerde ve Will'in rüyalarından ibarette olsa merakla okutuyor kendisini...Kısacası sevdim kitabı ama çok fazla siyaset ve detay vardı.Keşke Geri Gelenler üzerinde daha fazla dursaydı demeden geçemiyor. :D







Geri Gelenler||Gemma Malley || Fanbar
Geri Gelenler||Gemma Malley











MY RATING:


2 yorum:

  1. eren nadir akşamoğlu26 Nisan 2013 13:57

    Gemma Malley ile Bildirge serisi sayesinde tanıştım ve çok sevdim. Geri Gelenler de okumak istediğim kitaplar arasındaydı yorumunu okuduktan sonra kitaplıkta önlere çıkarsam iyi olacak :) Yazarın karakter yaşlarını büyütmesini bende istiyorum Bildirge'yi okuyanlar bilir karakterler oldukları yaştaymış gibi davranmıyorlar zaten daha olgunlar

    YanıtlaSil
  2. Evet, Eren katılıyorum. Burada Will'de hem zaman döngüsünden ötürü hem de yaşadıkları yüzünden zaten karakter yaşında gibi davranmıyor. Bence biraz daha büyük kesimlere hitap etmeli yazar.Yoksa cidden çok güzel kitapları var. :D

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS