Sindirella Anlaşması | Sarah Strohmeyer [Kitap Yorumu]

23 Eki 2014

Orijinal Adı: Cindrellla Pact
Adı: Sindirella Anlaşması
Yazar: Sarah Strohmeyer
Yayımcı: Sayfa6 Yayınları
Türü: Romantik Komedi, Masal
Puanım: 4/5

Nola'nın en büyük hayali çalıştığı dergide köşe yazarı olmaktır. Fazla kiloları yüzünden bu isteği reddedilince Nola hayali bir karakter yaratmak zorunda kalır: Belinda Apple! Bu karakter 'etik' konulardaki sorulara yanıt veren bir köşe yazarından beklenen her özelliğe sahiptir: havalı, modern ve incecik... Belinda'yı gören, onunla tanışan kimse olmamıştır, ama o derginin en popüler yazarı olup çıkar. Film teklifleri alır, televizyon programlarına davet edilir, onu görmeyen bir sürü erkek onunla çıkmak için can atar. Belinda'nın kilo vermeyle ilgili bir yazısından etkilenen Nola'nın yakın arkadaşları Nancy ve Deb zayıflamaya karar verince Nola da plana dahil olur. Kendi yazılarının tuzağına düşen Nola, arkadaşlarının yaptığı 'Sindirella Anlaşması'ndan kaçamaz.

Üstelik bu onun tek derdi değildir! Yarattığı hayali karakter olmaya çalışırken, peşindeki esrarengiz ve çekici prensten de kaçamaz. Ama acaba peşindeki yakışıklı gerçek bir prens mi, yoksa arabacı kılığına girmiş bir fare mi? Nola ayağına uyacak camdan bir ayakkabı bulabilecek mi, yoksa camdan ayakkabılar gerçek kadınların ayağında kırılır mı?


Teee, fiili bir zamanda aldığım ve kitaplığımda beklemekten neredeyse kokuşacak olan şu kitaba da geçen gün kendime "Artık oku!" diyerek başladım, o da kurtuldu ben de. :D
Yalnız işin ironik kısmı şu ki, kitap güzeldi. Yani, öyle dört dörtlük bir kitap değildi elbette. Ama yine de hoşuma gitti. Sanırım bunda kitaptaki erkek karakter Chip'in de çok etkisi olmuştur. Adamdaki öz güveni okumak çok zevkliydi.

Sindirella Anlaşması -ki bu ismi de çok saçma buluyorum- kitabımızdan nasıl bahsetsem şimdi size. Kitap beni tam bir nötr durumunda bıraktı. Hani yer yer çok güldüğüm sahneleri oldu, yer yer de aynı derecede saçma bulduğum.Ama nedendir bilmem su gibi okudum ve bitirdim. Ya ben kitapsız kaldığım için tam anında elime aldım ya da bazı kitaplar olur ya okursunuz ama bir çekiciliği olmasa da sürükler öyle bir kitaptı. Tamamen okuyup anlayabileceğiniz bir kitap olduğunu söyleyebilirim ama.Benim için şu iki günü keyifli kıldığı kesin. Bu arada ismini de sevmedim ya. Üç kilolu arkadaşın çevresinde dönen bir kurgusu var kitabımızın ve bu kızların zayıflamak için aralarında yaptıkları bir yemine verdikleri isim Sindirella Anlaşması. Neyse ki kitapta Chip vardı da tüm eksiklerini görmezden gelmeme yetti. Kitap boyunca bu çocukla aşk yaşadım fakat onun da kimliği ile ilgili kısmı yazar resmen hemen netleştirelim demiş. Anında anlıyorsunuz kim olduğunu. Neyse, boş kaldığınızda okuyun diyebilirim.

Kitabımız Nola ve onun iki yakın arkadaşının kilolu bir halde yaşamaları ve her yaptıkları zayıflama direncinde de yarı yolda kalmalarını içeriyor. Öyle ki kızların hepsi de kendi adına başarılı birer genç kadın olmalarına rağmen aşırı kiloları önlerinde hep bir engel oluşturmuş. En başta da Nola'nın.
Nola kitabımızda Sass! adı verilen bir dergide editörlük etmektedir. Ama aslında kızımızın yapmak istediği ve hayali olan şeyle yaptığı işin alakası yoktur. Hayali editörlük yapmak değil editörlüğünü yaptığı köşe yazılarına direkt yazarlık etmek! Ve bir gün Sass! için köşe yazarı arandığında da bu hayaline güvenip kendini öne sürüyor fakat yine aynı sorun; aşırı kilolar! ve bu sebeple alınan red cevabı yüzünden kızımız tam pes etmeyi düşünürken cin fikirli yanı baskın çıkıyor ve bir anda kendisine -yepyeni bir kişilikle- Belinda Apple diye bir mahlas uydurup Sass!' iş başvurusu yapıyor, yaptığı gibi de kabul ediliyor!
Sonrası ise kitabımızın başlangıcını oluşturuyor. Belinda kasabada en çok okunan yazı köşesi olarak kendini öyle bir yaygınlaştırmış ki şu son üç yılda herkes Belinda ne derse ne önerirse sorgulamadan uygulamaya kalkar olmuş.Belinda bu kadar sevilince de Nola arka planda kalmaya devam ederken Belinda'yı gizli gizli yürütmeye devam etmiş. Ta ki derginin yayın yöneticilerinden Lori'nin aslında Belinda Apple'ın var olmadığını keşfetmesine kadar. Tabi Belinda'nın varlığı hayali bir karaktere dayanınca Sass!'taki herkesin etekleri tutuşuyor ve bu işi çözmek adına bunu yapan kişiyi aramaya başlıyorlar.

Ha bu arada bu süreç boyunca da Nola Belinda'nın şahsi editörlüğünü yapıyor. Anlarsınız işte kendi kendine eğleniyor. Millet ne bilsin Belinda diye biri aslında yok. Daha da önemlisi Nola aşağı yukarı 150 kilo kadar biriyken Belinda'nın köşesinde kullandığı fotoğrafa bakarak kızın resmen 50 kilolarda bir çıtır olduğunu da söyleyebiliriz. Hal böyle olunca en son şüphelenilecek insan Nola oluyor. Kitabın bu konu üzerinde gitmesi çok hoştu ama yer yer şu zayıflama ve kızların mide operasyonuna kadar karışan olaylar beni sıktı. Bence bu Sindrella Anlaşması gereksiz bir konu olmuş. Yazarın bir yerden kızlara prenslerini verme çabaları vardı kitapta fakat zoraki olduğunu hissettirdi bana.Ne bileyim Chip'in -ki ona da birazdan değineceğim- durumunu ele alınca öyle hissediyorum. Chip, -kitaptaki gibi espri yapar ve bu Bilgisayar Çipi kimdir merak edenlere kendisini tanıtırım hemen.- Sass!'ta çalışan ve Nola'yla sürekli karşılaşıp ondan hoşlanmaya başlayınca da peşine düşen, kendine güveni tam, zeki, çekici, kaslı maslı, boylu poslu (betimlemeler aynen böyleydi) bir kişilik olmakla beraber kitabımızın esas oğlanı oluyor. Kötü bir gününde Nola'yı evine kadar bırakıyor bu süreçte de Nola ile yaptığı sohbetten hoşlanıyor sonraki karşılaşmalarıyla da onla çıkmayı kafaya koyuyor. Nola'nın doğallından o kadar etkileniyor ki onunla ilgileniyor ama Nola bu zamana kadar deneyimlediklerini düşünerek Chip'e güvenmiyor. Ya uzak durma çabalarında fakat adam inatçı! İstediğini alana kadar devam. Nola bi' yandan Chip ile uğraşırken diğer bir yandan da Belinda hakkında soruşturmalar başlatmayı planlayan patronu Bay Stanton'ın yapacaklarından nasıl kurutulacağını düşünüyor. Kısacası kızımız tam bir çıkmazda. Böyle çerezlik bir şeyler ararsanız çok fazla bir beklentiniz olmadan başlayıp bir çırpıda okuyabileceğiniz keyifli bir kitaptı. Bu arada filmi de varmış. Külkedisi Anlaşması. Bir bakacağım umarım güzel bir yapıttır. :D






2 yorum:

  1. Leyla Seymen25 Ekim 2014 17:20

    Çok ilginç kütüphaneme ekledim,okumak için bir kitap bulamazsam başlarım. :) Yorumun için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim. Çok bunaldığın bir zamanda eline alırsan cidden güzel bir kurgu. :D

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS