Avuçlarının Arasına Bir Kalp Bıraktım | Dani Atkins [Kitap Yorumu]

3 Kas 2014

Orijinal Adı: Fractured
Edisyonu: Avuçlarının Arasına Bir Kalp Bıraktım
Yazar: Dani Atkins
Yayıncı: Koridor Yayınları
Paunım: 5/5
O geceki kaza her şeyi değiştirdi… Şimdi, kazadan beş yıl sonra Rachel'ın hayatı paramparça. Babası ölümcül hasta. Küçük bir apartman dairesinde yaşıyor, sonu olmayan bir işte çalışıyor ve yüzündeki derin bir yara iziyle birlikte, en sevdiği kişinin ölümünden kendisini sorumlu tutuyor. Zamanı geri almak için her şeyini verirdi. Ama hayat buna asla müsaade etmez. Yoksa eder mi?
O geceki kaza her şeyi değiştirdi…
Yine, kazadan beş yıl sonra, Rachel'ın hayatı bu kez mükemmel. Harika bir nişanlısı, onu sevgiyle kucaklayan eskisi gibi sağlıklı babası, çevresini saran dostları ve hep hayalini kurduğu bir işi var. Fakat Rachel neden diğer hayatının anılarını gözünün önünden silemiyor? Hangi hayatı gerçek, hangisi halüsinasyon?
Son sayfaları okurken, birkaç damla gözyaşının gözlerinizden gizlice o sayfalara aktığını fark etmeyeceksiniz bile…
 



“Sanki hafıza kaybı yaşayan ben değilim… Onlar! Resmen hafızalarından silinmişim.”

Bu sefer gerçekten etkilendiğim bir kitap için yorum yapmaya geldim. Açıkçası kitabı okuyalı bir hafta oluyor ama bu bir haftada resmen şu kitaba yorum yapmak için fırsat kolladım durdum. Çünkü beni o kadar etkileyen bir kitap oldu bu!
İlk çıktığı zaman sırf ismi yüzünden ilgimi çekmiş ama bir türlü denk gelip de alamamıştım. Tesadüf eseri kitapçımda görünce hiç aklımda yokken aldım ve aldığıma da değdi. Daha okumaya başladığım ilk anda kitabın ilerisi için bazı fikirler edindiğim halde beklediğimden değişik bir kitapla karşılaştım okurken.

Avuçlarının Arasına Bir Kalp Bıraktım, içinde her şeyi barındıran bir kitaptı bana göre. İlk başlarda klasik bir lise aşkı okuyacağım derken hiç beklemediğim bir şekilde başlayan kitap daha sadece giriş bölümünde beni, “Devamı nasıl gelişecek?” sorularıyla kendine bağladı. Tabii kitabın bir yerinden sonrasında, ilerisi için tahminler içerisinde buluyorsunuz kendinizi ve gidişatından ötürü de anlıyorsunuz sonunu, ama bu bile sizi kitabı okumaktan alıkoyamıyor. Gerçekten akıcı bir kurguydu.
Kitap flashback(geridönüş) üzerine kurulu bir kurguya sahip. Aslında iki yerde geri dönüş var. Çok yok.

Rachel, kitabımızın esas kızı ve kitap onun yaşadığı trajik bir kazadan sonraki 5 yıl üzerine kurulu. Bu 5 yılda bir insanın hem çöküşünü hem de kurtuluşunu okuyorsunuz.
Rachel ve birkaç arkadaşı daha 18 yaşındalarken üniversiteye diye ayrılmadan önce son kez bir araya gelip bir akşam yemeği yemek istiyorlar ama bu yemekte trajik bir kaza meydana geliyor ve Rachel ile onu kurtarmak isteyen arkadaşı Jimmy bu kazada çok feci bir şekilde yara alıyorlar.

5 YIL SONRA ARALIK
Aradan geçen 5 yılda Rachel’ın hayatı tam bir felakete dönüyor. Jimmy’nin onu kurtarırken kendi hayatını feda etmesi yüzünden kızımız da her şeyden elini eteğini çekip kendine böyle bir ceza veriyor. Arkadaşlarından uzaklaşıyor. Üniversiteye gitmiyor. Kazadan kalan yara izini tedavi ettirmiyor ve babası da ölümcül hasta. O da tabii..
Ve bir gün arkadaşı Sarah’nın düğünü için kasabaya geri dönmeye karar verdiğinde Jimmy’nin mezarını görmeye gittiği kilisede her şey başa sarar..

5 YIL SONRA ARALIK
Aradan geçen 5 yılda Rachel’ın hayatı mükemmel bir hal almış. Üniversiteyi bitirmiş. Hayal ettiği gazetecilik mesleğini eline almış. Jimmy hayatta! Kazadan ikisi de kötü bir yara almadan kurtulmuş. Babası ilk günkü kadar sağlıklı. Ayrıca delice âşık olduğu Matt ile de nişanlı!
Ama bir sorun var; Rachel ikinci 5 yılda yaşadıklarına dair hiçbir şey hatırlamıyor. Bilakis daha önceki 5 yılı anımsıyor. Yani kötü hayatını! Jimmy’nin hayatta olduğuna inanamadığı gibi babasının sağlık olmasına da bir anlam veremiyor. Kazadan sonra onların söylediği gibi mutlu bir hayat yaşamadığından oldukça emin fakat etrafındaki herkes ve etrafında gelişen her olay Rachel’a karşı. Ne yapsa da kızımız bu iki zaman döngüsü arasındaki yaşamında hangisinin gerçek olduğuna inanamıyor.

Bu zaman döngüsü olayında en çok yazarın kitabın sonu için yaptığı kurgulamayı sevdim. Kitabın arka kapağında şöyle bir cümlemiz var; “Hayatınız iki farklı hikâyesi olsa ikisi de aynı sonla bitebilir miydi?” diyor ve siz kitabın son sayfalarını okurken bu sorunun cevabını bulduğunuz gibi hem seviniyor hem de ağlıyorsunuz.

Değişik bir kitaptı benim için. Bu tür konulara çok düşkün biri değilim ama denk geldiğimde de okumadan edemiyorum. Fazla spoiler olmasını istemediğim için çok detaylandırmayacağım kitabı. Ama kesinlikle tavsiye edeceğim bir kitap olduğu aşikâr. 



3 yorum:

  1. Konusunu çok beğendim ve merakla bekliyorum. Elime geçer geçmez okuyacağım. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim Aslı. :) Kolay kolay bir kitaba kesin al demem ama bu öyle bir kitaptı. :D

    YanıtlaSil
  3. Kitap
    Takas Sitesi ve Kitap Paylaşım Platformu

    “Eğer okuduğumuz bir kitap bizi, kafamıza vurulan bir darbe gibi
    sarsmıyorsa, niye okumaya zahmet edelim ki?"der Franz Kafka. http://kitaplar.in/ Hafızaların en güçlü yerine miras bırakıyor ve
    siz kitapseverleri tek çatı altında buluşturuyor.

    Okuduğunuz kitapları sisteme ekleyip, yeni çıkan kitaplar hakkında
    değerlendirme ve oylama yapabileceksiniz. Mamafih; Kitap arkadaşlığı kurabilir,
    kitaplarınızı ücretsiz olarak takas edebilirsiniz.

    Umut belki gelecek sayfadadır..

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS