BİLDİRGE || Gemma Malley --> YORUM

11 Tem 2013





Kitabın Adı: Bildirge
Yazarı: Gemma Malley
Orijinal Adı: The Declaration
Bağlı Olduğu Seri: Declaration
Edisyon: Bildirge
Çeviri: Tufan Göbekçin


Yıl 2140..Ölümsüzlük hayal değil. İnsanlar ölümsüzlüğün ilacını bulmuştur.Fakat bunun bir bedeli var.Eğer ölümsüz olmak istiyorsanız 'Bildirge' adında bir anlaşma imzalamanız gerekiyor.Bu anlaşma insanların çocuk doğurup çoğalmasını önleme amacıyla oluşturulmuş bir şey.Bu anlaşmanın şartı,anlaşmayı imzalayanlar çocuk sahibi olamaz.16 yaşına geldiğinizde geleceğiniz ile çocuğunuz arasında bir seçim yapmanız gerekiyor. Ölümsüz olmak istiyorsanız Bildirge'yi imzalayacak ve çocuk yapmayacaksınız.Eğer çocuk sahibi olmaz istiyorsanız ölümsüzlükten vazgeçip Bildirge'nin tersi Vazgeçiş'i imzalayıp çocuk sahibi olabiliyorsunuz. Bildirge'yi imzaladığı halde çocuk sahibi olanlar hapse atılıyor ve çocuklarına 'Artık' deniliyor. Artık'lar Artık Merkezi'ne getirilerek Büyük Depo'da Yasal'lara köle olmaları için eğitime tabii tutuluyorlar.



Ve Anna..Kendini bildi bileli Artık Merkezi'nde yaşayan Anna'nın tek suçu doğmuş olmak.Dünya'da hiçbir değerinin olmadığı,yaşama hakkının olmadığı,Yasal'lara hizmet etmek dışında baska bir işlerinin olmadığı bir anlayışla yetiştirilmiştir.O Kıdemli Artık'tır.Köle olmak,hizmet etmek,kurallara uymak üzere yetiştirilmiş beyni yıkanmış birisi.Bir gün Depo'ya Peter adında birisi getirilir ve kitap resmen 'start' verir! Peter Anna'nın kendisini,hayatı,Artık'lığı,ailesini sorgulamasına neden olur. Ve olaylar başlar.


“Annenle bana seni seviyor,” dedi oldukça alçak bir sesle. “Sen hiçbir şeyin artığı değilsin, Anna Covey’sin ve buraya getirilmemeliydin. Asıl Bayan Pincent’tan nefret etmelisin.Senin beynini yıkadı,seni dövdü,aç bıraktı;bana da yapmaya çalıştığı gibi.Zafer kazanamadığını farkettiğinde tekrar yapacak.Buradan kaçmalıyız.Londra’ya geri dönmeliyiz.”



Kitabı Ebru ablamın tavsiyesi üzerine okumak istedim.Her zaman ki gibi beni yanıltmadı! Kitabın kurgusu müthiş! Farklı tatlarda bir kitap okumak istiyorsanız bu kitap tam size göre.10 gündür kitap okumayan bir insan olarak bu kitap beni kitap okumaya tekrar döndürdü diyebilirim.



Anna’yla başbaşa kaldıklarında heyecan içinde ileride gerçekleşecek savaşı anlatıyordu. Savaşlarda insanlar ölürdü ama o hiç kimseyi kaybetmek istemiyordu. Özellikle de Peter’i.




Kitabın bazı yerlerinde sıkıldığım zamanlar oldu fakat kitabın kurgusu ve sonunda ne olacak diye düşünmekten kitabı elimden bırakamaz oldum. Yazar Anna'nın sistemin kölesi olmasını,sistemin fikirlerine körü körüne bağlanmasını çok iyi işlemiş.Bu kitaba gerçekçilik katmış.Peter ve Anna'nın ilişkisine az yer verdiğini düşünmekteyim.Bu ikinci kitapta nasıl olur bilmem ama 2.kitabı büyük bir merakla bekliyorum.Biran önce alıp okuma niyetindeyim!



''Ben Anna Covey değilim,'' dedi gözyaşları içinde.''Ben Anna Covey değilim.Artık Anna'yım.Ben benim.Kim olduğumu biliyorum.Lütfen her şey normale dönsün.Lütfen her şey tekrar yoluna girsin.''


Kitabın sonları çok güzeldi.Anna'nın ailesinin yaptığı fedakarlık gözlerimin dolmasına neden oldu.Kitap çok tadında bitti.Daha hareketli geçeceği kesin.Kitabın çevirisi güzeldi.Yazarın dili sade,akıcı.Kitabın tek eksiği bazı yerlerin gereksiz yere uzatılmasıydı.Bazı noktalara daha çok yer verebilirdi.Anna'nın Peter hakkındaki duyguları gibi..Kesinlikle sürükleyici bir kitap.Bakalım 2.kitapta ne olacak? :)))                                   




                                                




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS