Kan Şarkısı / Anthony Ryan [Kitap Yorumu]

24 May 2014




''Demek,'' dedi Nersus Sil Nin başını yana yatırıp. ''Kanının şarkısını duyabiliyorsun.''
''Kanım mı?''
''Demin hissettiğin şey. Daha önce de hissettin, değil mi?''
''Birkaç kez. Çoğunlukla tehlike zamanlarında. Geçmişte... beni kurtardı.''
''Bu kadar Yetenekli olduğun için şanslısın.''
''Yetenek mi?'' Kadının kelimeyi telaffuz etme şekli hoşuna gitmemiş, ağırlığı onu huzursuz etmişti. ''Yalnızca bir hayatta kalma güdüsü. Bütün herkeste olduğuna eminim.''
''Var, ama herkes senin kadar net duyamıyor. Ve kan şarkısının müziği sadece tehlikeye karşı bir uyarı değildir. Zamanla tınısını iyice öğrenirsin.''
Kan Şarkısı mı? ''Bir şekilde bende karanlık olduğunu mu söylüyorsun?''
Alayla dudağını büktü. ''Karanlık mı? Ha doğru, şu senin halkının korkup anlamayı reddettiği şeylere verdiği isim. Kan şarkısı karanlık olabilir Beral Shak Ur, ama aynı zamanda çok parlak bir şekilde de tezahür edebilir.''
Beral Shak Ur... ''Bana neden böyle sesleniyorsun. Benim bir adım var.''
''Senin gibiler madalya toplar gibi isim toplar. Edindiğin isimlerin hepsi çok da hoş olmayacak.''
''Ne anlama geliyor bu?''
''Benim halkım kuzgunun, değişimin habercisi olduğuna inanır. Kuzgunun gölgesi kalbinden süzüldüğünde hayatın değişir. İyi mi kötü mü kestirmek mümkün değildir. Bizim dilimizde kuzgun ''Beral''e, gölge ise ''Shak''a tekabül eder. Ve sen, İtikad'a hizmet eden Vaelin Al Sorna, Kuzgunun Gölgesi'sin.''


Olağanüstü bir hayalgücü, muhteşem bir kurgu, harika bir kitap! 
Kuzgunun Gölgesi serisinin ilk kitabı Kan Şarkısı'nı nefes nefese okudum diyebilirim. Kitapta yok yoktu. Büyüler, entrikalar, savaşlar... Bol bol kan. Hatta ailelik kavramı ile ufukta görünen aşk... Kan Şarkısı fantastik kurgu dünyasında kendini hemen belli edebilecek, çok farklı ve başarılı bir romandı. Usta bir yazarın kaleminden çıktığı daha ilk sayfada belli oluyordu. Ayrıca çevirisi de çok iyiydi.


Kitap İmparatorluk Tarihçisi ile Vaelin Al Sorna'nın gemide ki konuşması ile başlıyor. Vaelin her ne kadar bir düello için mahkum olarak o gemi de olsa da, tarihçiye aslında gerçeği, niçin o gemi de bulunduğunu anlatmak ister... Kral ve delice istekleri adına orada olduğunu... Ve böylece Vaelin geçmişini anlatmaya başlar;
Vaelin annesinin ölümü üzerine babası tarafından İtikad'ın koruyucusu olan Altıncı Nişan'a verilen bir çocuktur. Artık sadece Nişan'a aittir. Dayak yediği ve bir katil olmayı öğrettikleri Nişan'a. 

"Kimi savaşlarda arkamızda yüzden fazla ceset bıraktık ama bunun hakkında tek bir kelime bile yazmadık. Nişan savaşır, ama çoğu zaman gölge de savaşır ve ne şan arar ne de ödül. Sancaklarımız yoktur."

Babasının ise onu Nişan'a verirken söylediği ve unutmamasını istediği tek cümle; 'Gücümüz sadakatimizdir.' olmuştur. [Hay ben böyle babaya!] Nişan da eğitim öyle zordu ki. Ağzım açık okudum. Daha o yaşta onca eğitim... Sert ve acımasızca... Ve tabi girdikleri sınavlar da unutmamak gerek. Daha on yaşındayken girdiği ilk sınav da, bir kızla adamı soğuktan donarak ölmekten kurtarır. İkilinin el işareti ile konuşmalarından ilk kez o zaman Diyar'da saklı kalmış gerçeklerin var olduğunu keşfeder.

... "Ve o farklı, dedi elleri. Altıncı Nişan'ın diğer kardeşleri onun gibi değil."
"Nasıl farklı?"
"Onda daha çok his var. Sen de hissetmiyor musun?"
Kız başını iki yana salladı. "Sadece tehlike hissediyorum, günlerdir bunu hissediyorum." Bir an durdu ve kaşlarını çattı. "Savaş Lordu'nun soyadına sahip."
"Evet, sanırım oğlu. Karısı ölünce oğlunu Nişan'a verdiğini duymuştum.

Yıllar geçtikçe eğitimi de girdiği sınavlar da daha da zorlaşıyor. Vaelin hepsinin üstesinden başarıyla gelirken ben o yaşlarda oynadığım saklambaçın mı düşüneyim Vaelin'in onca eğitim sonrası oluşan kaslarını mı bilemedim. :-) Aaah ah.. Tabi o gitti Dördüncü Nişan'dan şifacı Sherin'e aşık oldu. Hep böyle olur zaten! Yalnız kitapta çok gıcık olduğum bir nokta vardı; hangi kızlar tanıştıysa güzel buldu! Her kız da güzel olmaz ki Anthony Ryan! 

Bir rüya... Rüya da insan içinden geçenleri söyleyebilir. "Çok güzelsin," dedi ona.
Kızın gülümsemesi kahkahaya dönüştü. "Sayıklıyorsun, kardeş. Uyumaya çalış, dinlenmen gerek. Dışarıda eğer dinlenmezsen bana çok kızacak, tehlikeli görünümlü kişiler var."
"Beraber buradan kaçmalıyız," dedi neşeli bir rüyanda olmanın verdiği özgürlükten yararlanarak. "Kaçalım. Senin şifa yapacağın, benim de katil dışında bir şey olmayı öğrenebileceğim bir yere gidelim..." 

Ve son sınav gelip çattığında 'mezun' olabilmesi için yapması gereken arena da karşına çıkan üç suçluyu öldürmesidir. Öldürüp mezun oluyor da... Fakat öldürmeden önce birinin bir suçlu, söylendiği gibi katil olmadığını anlıyor. Herşeyin başlangıcı da bu oluyor. Onu öldürmesine sebep olanların cezalandırılması ve öldürdüğü adamın karısının geleceği için krala gidiyor. Kral ona yardım ediyor da fakat karşılığını da alıyor. Vaelin artık kralın kuklası. [Adi Kral!]
Nişan'da dövüşün yanı sıra; ihaneti ve sadakati de öğrenen Vaelin, mezun olduğun da daha küçük bir çocukken girdiği o kapıdan genç ve güçlü bir adam olarak çıkar. O, Diyar'ın en tanınmış güçlerinden biri olmuştur. Diyar'ın Kılıcı, Genç Atmaca, Karanlıkkılıç ve Kuzgun Gölgesi'dir. Ve zorlu hayatın da böylesine yükselmesini sağlayan gizli ve karanlık gücü vardır: Kan Şarkısı.


"İstemek hiçbir şeydir, kader ise her şey. Sen kaderin bir oyuncağısın, Beral Shak Ur."
"Kendi kaderimi kendim çizerim," dedi ama sözcükler, isyankar bir çocuğun kayıtsız bir ebeveyne söylediği sözler gibi cılız ve boştu.
Kadın alaylı bir şekilde kahkaha attı. "Seçim yalandır. En büyük yalan."

Kan Şarkısı muhteşem bir kitaptı. Okurken sıkılmayacağınız, hep bir sonraki sayfayı merakla çevireceğiniz ve kanlı bir maceraya tanık olacağınız bir kitap. Yaratıcı ve sürükleyici... Kan Şarkısı'nı canı gönülden tavsiye ederim. Alın, okuyun! Ama Vaelin Al Sorna'ma sulanmayın, deşerim! :-)



  • Ayrıcı  8 gün devam edecek turumuza 4 kişinin Kan Şarkısı kitabını kazanma şansı bulacağı yarışmamız eşlik edecek! 
  • Yarışmaya katılmak için tık tık: KAN ŞARKISI






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS