Judith Ivory || Teklif [Kitap Yorumu]

10 Oca 2014




Orijinal Adı: The Proposition
Edisyonu: Teklif
Yazar: Judith Ivory
Türü: Historical Romance, Tarihi Aşk Romanı, Yetişkin, Romantik
Yayınevi: KoridorYayınları
Puanım: 4/5

Yarattığı heykele aşık olan bir kadın. Sevdiği için her şeyi göze alan bir erkek.
Edwina, ıslah edilmesi mümkün olmayan Mick Tremore'u yalnızca altı haftada (Xavier'in vereceği yıllık baloya kadar) bir asilzadeye çevirebileceğine dair bahse girmiştir. Her ne kadar dilbilimci yanı bu işin altından kalkacağını söylese de adamın delici bakışlarının etkisinden kurtulup kurtulamayacağından pek emin değildir.

Londra'nın dış mahallelerinden birinde yaşayan Mick dış görünümün son derece aldatıcı olduğunu gayet iyi bilir. Mükemmel bir İngiliz leydisi olan Edwina ise bunaönem veriyor gibi görünmektedir ama içinde serbest kalmayı bekleyen tutkular gizlidir. O Mick'i cemiyete girmesi için hazırlarken, Mick de Edwina'yı kalbindeki yeri alması için hazırlamaktadır... Ve de yatağındaki.




Yılın ilk kitap yorumu, elimde nereden baksanız iki seneye yakındır durmasına rağmen bir türlü ilgimi -özellikle de kapağından ötürü- çekmediği için bekleyip duran kitabım Judith Ivory'den Teklif'e kısmetmiş.
Aslında kitabı okurken bu kadar beklettiğim için nasıl pişman olduğumu anlatsam sanırım yorumdan daha uzun bir açıklama çıkar ortaya. Kitap gerçekten çok eğlenceliydi. 
Eh, böylesi Türkvari bir çeviriden sonra gel de eğlenme.Ne mümkün! Vallahi çevirisini çok lakayt bulmuş olmama rağmen okurken karnım ağrıdı. Çünkü çok sağlam diyaloglar vardı kitapta. Hele ki ilk kısımları.. Ne yazık ki eğlencenin de dozu bir yere kadar. Bir yerden sonra konuya girmemiz gerektiği için kitabın eğlencesi de bitti. Tek sevmediğim ve olumsuz gördüğüm yeri Dük'ün torunu çıkması! Ne saçma şeydi o yahu?! (v_v)
Yine de tavsiye edeceğim bir kitap olduğu kesin. En azından gülmek için kısa bir mola arıyorsanız hemen alıp okuyun bu kitabı. Bazı kısımları cidden sağlam! XD

Kitabın konusuna değineyim azcıcık :D
Edwina, Winnie Bollash evde kalmış bir kızkurusu, babasının mesleğini devam ettiren bir dilbilimcidir. İnsanların tabir-i caizse şivelerini inceleyip onlara güzel konuşma dersleri verir bizim küçük Winnie. Ailesininden de kimseciği yoktur. Annesi ve babası öldükten sonra tüm mal varlıkları tek erkek akrabaları olan babasının kuzeni Arles Dükü Xaiver'a geçer ve bu taş kalpli moruk kuzen de kızımızı kapı dışarı eder. Daha sonra birkaç yasal yolla kızım ailesinin eski evlerinden birini elde eder. Ama geçim derdi işte. Bunla bitmiyor ki. Winnie de kendisini dilbilimi işine verir ve saygın leydiler ve lordlara konuşma sanatı öğretir. İşinde de çok başarılıdır. 


Gel gelelim bir gün, bulunduğu terzi dükkanında bir olay olur ve fare avcısı bir herifin başı ciddi bir derde girer. Olaya müdahale etmemesi gerekirken Bay Fare Avcısı'nın eşsiz konuşma tarzını duyunca kendini olayın içinde bulur ve bu olay sadece bununla da kalmaz. Kızım işini her yede konuşturduğu için iki ukala kardeşin kendi arasında Bay Fare Avcısı için girdiği iddiada ona düzgün konuşmayı öğreteceğini söyler.

Diğer taraftan nam-ı diğer Bay Fare Avcısı yani Mick Tremore ise bu iddianın kendi yararına olduğuna kanaat getirir ve bu ukala kadın ne isterse yapmayı kabul eder. Ancak Mick salak birisi değildir ve herkesi zekâsı ile zorlar. Bilhassa da Bayan Ukalaya ciddi bir ders verir. 

Bu sırada da sizler yer yer gülüp yer yer de aşkı tadarak kitabı okursunuz. Özellikle bir bıyık kesme/kesmeme davaları var ki görmeniz gerek. Sanırım ikisi için de hayatları boyunca girdikleri en komik iddia bu olsa gerek :D





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS