GÖLGE VE KEMİK- || İNCELEME

1 Şub 2013


GÖLGE VE KEMİK- || İNCELEME

Kitapla iligli yorumuma ; GÖLGE VE KEMİK || Leigh BARDUGO - YORUM'dan ulaşabilirisniz.

Martı Yayınlarında 2013 Ocak Ayı'nda yayımlanan Gölge ve Kemik , yayıncı tarafında inceleme ve yorumlama açısında tarafıma gönderilmiştir.Öncelikle kendilerine buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Daha sonra ise The Grisha Serisi'ne ve içerisinde yer alan terimlere değinerek Gölge ve Kemik'ten biraz bahsetmek istiyorum. Umarım sizlere faydalı olur...

Gölge ve Kemik , The Grisha Serisi adındaki 3 kitaplık serinin ilk kitabıdır. Kitap türü bakımından fantastik olarak görülsede içerisinde bir miktar gizem ve macera da barındırmaktadır.

Serinin sıralaması ise;
  1. Shadow and Bone (Gölge ve Kemik -2013 Martı Yayınları)
  2. Siege and Storm (Kuşatma ve Fırtına - Hanüz yayımlanmadı)
  3. Ruin and Rising (Yıkılış ve Yükseliş - Henüz yayımlanmadı)


 The Grisha Series Goodreads'te oldukça güçlü puanlara sahip bi' seri ve ilk kitabıyla birçok okurun ilgisini çekmeyi başardı.Umarım kısa zaman sonra ikinci kitabını da görebiliriz.
Gelelim kitabımızın hem karakterlerini hem de konusunu anlatan içeriklere... Kitabı okurken içerisinde yer alan terimler, mekanlar ve isimler beni çok zorlamıştı.Aynı sorunla karşılaşabilecek başka arkadaşlar için kısa bir özet vermek istedim..

GRISHA : Hem kitabımızın karakterlerini hem de serinin ismini oluşturan bu Grisha'lar Ravka'nın İkinci Ordu'suna mensup özel yeteneklere sahip kişilerden oluşmaktadırlar. Özel yeteneklerine göre de kendi içlerinde sınıflara ayrılırlar. 


Grisha Sınıfları : Corporalki , Etherealki  ve Materialki adı verilen üç sınıftan meydana gelmektedir.Bu sınıfların her biri kendine özel yeteneklerine göre Grisha'lardan oluşuyordur.Aynı şekilde hangi sınıfa mensupsan o sınıfın kendine özgü giydiği Kefta adındaki bir kıyafeti de giymek zorundasınızdır.Bu hem sizin gücünüzü hem de sınıfınızı belirtmek adına yapılır.

Gelelim Grisha sınıflarına ve temsil ettikleri güçlere;

CORPORALKI;  Diğer bir ismiyle Canlılar ve Ölüler sınıfıdır. Bu sınıfa mensup Grisha'lar iyileştirme ve öldürme güçlerine sahiplerdir.

 ETHEREALKI: Yani Elçiler Sınıfı. Bu sınıf diğer sınıflardan daha güçlü Grisha'lardan oluşmaktadır. Bu sınıfa mensup Grisha'ların elementlere hükmetme güçleri vardır. Kendi içlerinde Rüzgar Hâkimleri , Ateş Hâkimleri , Dalga Hâkimleri olarak da ayrılırlar. Bunun yanı sıra Karanlıklar Efendisi'de bu sınıfa mensup ve en güçlü Grisha'dır. Aynı şekilde kayıp Güneş Elçisi'de bu sınıfta Karanlıklar Efendisi kadar güçlü bir yere sahiptir.

MATERIALKI: Fabrikatörler sınıfı. Bu sınıfa mensup Grisha'lar ise farklı tür elementleri birleştirerek Grisha'lara yarar sağlamakla görevlidirler. Maddelere hükmedebilmelerinin yanı sıra değişik maddeleri de meydana getirebilirler.


Kitapta Yer Alan Terimler:


  Mekanlar:

Keramzin :  Dük Keramsov'un evinin bulunduğu ülke ve aynı isimli şehir.
Tsibeya:  Ravka'nın kuzey doğu sınırındaki bölge
Kribirsk: The Unsea yani Karanlıklar Diyarı'nın kıyısında bir şehir.
Os Alta: Ravka'nın başkenti.
Ryevost: Bir nehir şehri.







  Bazı Terimler:

Oprichnik : Birinci ordudan Karanlığın elit bekçisi
Moi Soverennyi: Karanlığı anlatırken Grisha'ların kullandığı isim.
Moi Tsar/ Moya Tsaritsa:Ravka'nın Kral veKraliçesi'ne hitap ederken kullanılan terimler. Açıkçacı kitapta bunlar için dip not düşülmemişti ve ben acaba bir anlamları var mı diye merak etmiştim.
Kefta: Grisha'ların mensubu oldukları sınıfları belirtmek için giydikleri kaftan tarzı bir giysi. Bu giysi kişiye özel olarak onun gücünü simgeleyen işlemelerle işlenip hazılanıyor. Her sınıfın kendine göre bir rengi ve her gücün kendine özgü bir simgesi var..
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS